Turer i norsk villmark

Takket være allemannsretten i Norge er det mange som tar seg fjellturer eller drar på telttur i villmarken, og det er det mye av i Norge siden det er et temmelig tynt befolket land.

I Norge finnes det store skogsområder, fjellkjeder og høysletter, og dermed er mulighetene mange for dem som vil oppleve uberørt natur. De som kommer seg ut i villmarken over lengre tid, gjør det vanligvis enten for:

  • jaktturer
  • fisketurer
  • teltturer

Vanligvis gjelder det for dem som skal slå opp telt, at de ikke må være til sjenanse for beboere i nærheten, men vanligvis vil de bevege seg langt utenfor sivilisasjonen, så det blir sjelden et problem. En villmarkspioner som Lars Monsen har også gjort at mange blir fristet til lange turer ut i villmarken på egen hånd, og det kan være godt for en person med tid for seg selv uten annet enn natur rundt seg.

Dette er det blitt gjort underholdning av også, for eksempel har villmarksprogrammene til Lars Monsen høstet stor suksess, og han klarte å gjøre villmarksturer til sitt levebrød. Det har blitt laget reality-TV med turer ut i villmarken, og nå er det et nytt konsept i Norge som musikeren Cato Bekkevold har blitt med på.

Overlevelsesprogram for de tøffe

Cato Bekkevold er ikke bare kjent i musikkmiljøet, han har også skrevet flere bøker og artikler om fiske. Nå har han vært med på et program hvor 10 personer blir sluppet ut i villmarken med en enkel overlevelsesepakke og et kamera som de skal dokumentere alle hendelsene med.

Det er ikke et program hvor deltakerne skal foreta lange gåturer for å komme seg til mål, det er i stedet kun et bestemt område de får bevege seg innenfor. Det gjorde at Bekkevold etter hvert begynte å kjede seg, men motivasjonen hans var ifølge ham selv at han ville kjenne seg selv bedre. Når man er i villmarken og kun har seg selv å stole på, da ser man selv hvordan man reagerer i en presset situasjon og i andre nødstilfeller.

Den som vinner konkurransen, er den som har overlevd langst. I den amerikanske versjonen av programmet gikk vinneren ned 20 kilo i vekt og holdt ut i 3 måneder, noe som er ganske imponerende. Det var også farlige villdyr som ulv og bjørn vinneren måtte lære seg å leve med, og Bekkevold opplevde også mye dyreliv der han befant seg.

Turer bør utføres med måtehold

Vanlige nordmenn er ikke godt vant til villmarksliv, og derfor bør alle som vil foreta villmarksturer, begynne i det små. Man må jo lære seg å krype før man kan hoppe, tross alt. Mange som har foretatt turer til den berømte Trolltunga har trengt hjelp av redningsmannskaper, siden de har vært helt uforberedt og har undervurdert villmarken. Dermed gjelder dette rådet enda mer for de som planlegger flere dager i villmarken, i motsetning til Trolltunga som bare er noen timers gåtur unna.

Det er derfor bedre å pakke litt for mye mat og klær enn for lite, og en sunn regel er at man bør la være å dra ut på tur hvis man er i tvil, uansett hva som er situasjonen.