Riktig utstyr på fjellturen – alfa og omega!

Når man legger ut på tur på fjell og vidde er sko og annet utstyr svært viktig. Ingenting er verre når man føler at vinden blåser rett gjennom deg eller at skoen trykker på feil sted. Når kroppen er i bevegelse blir selv de minste distraksjoner til større plager etter noen timer.

Hva bør man ta med seg på langtur?

Det er en treningssak å pakke med seg kun det man trenger. Du vil ikke bære på dødvekt, ettersom du med en lett pakning får mer overskudd til å nyte turen uten å bli utslitt. Når man planlegger en tur, og da spesielt lengre og ambisiøse fotturer i fjellet, det lurt å tenke «hva om». Hva om noen i reisefølget brekker en fot? Hva om vi går tom for brennstoff til kokeapparatet? Hva om det blir minusgrader? Man må spørre seg hva som i verste fall kan gå galt, og forberede seg og pakke deretter. Dette innebærer ikke nødvendigvis at pakningen blir mye større og tyngre, men med et par enkle grep er du forberedt dersom et uhell skulle være ute.

Annet å tenke på er hvorvidt du har gått inn fjellskoene dine eller ikke, og om de sitter godt på foten. Gnagsårplaster er alltid bra å ha med seg, spesielt om skoene er nye og litt stivere enn inngåtte sko. Mat til turen bør bestå av matvarer som inneholder lite fuktighet og kan spes med vann. Eksempler på dette er gryteretter i pulverform. Her kan du tilsette grønnsaker og proteiner etter eget ønske. Enkelt og praktisk!

Fjell og fjord

Husk skift!

Når man tråkker oppover bratte vakre fjellsider stiger pulsen og varmen. Husk å ta med deg et tørt skift som du kan bytte med når du har svettet mye, og tørr ull å sove i. På denne måten sørger du å holde varmen. Man kan bli svært nedkjølt om man går i svette klær. Det frarådes å bruke bomull eller syntetiske stoff innerst mot huden. Gå for ull!

Hva med dagsturen?

Når man skal på dagstur er det ikke så mye som trengs, men dette avhenger selvsagt av hvor langt man har tenkt seg. Det som alltid er greit å ha med seg er en liten og god sekk, sitteunderlag, noe varmt å spise og drikke. Ha alltid med deg litt mer vann enn du tror du trenger. Står sola på topp er det godt å ha litt ekstra væske! For den som ønsker å helgardere seg, anbefales kart og kompass, kniv og fyrstikker. Et par vedkubber og en primus anbefales for ekstra hygge og et varmt måltid. Tenk på naturen, og hold bålet lite. Legg bålet på grus, småstein eller sand. Sørg for at bålet er fullstendig slukket før du forlater åstedet! Ta med deg alt avfall, spesielt forpakninger i plast, metall og andre ikke-nedbrytbare materialer. Matavfall kan du la ligge, men tenk på at det ikke er særlig hyggelig med matrester liggende for andre turgåere, så legg det under litt mose eller i en busk.

God tur!