På fire hjul i Norge

Norge er et langstrakt land med mye variert natur og mangfoldige måter å oppleve den på. Du kan ta tog fra nord til sør, Hurtigruta fra vest til nord, du kan fly og du kan til og med sykle! Visste du at det finnes 18 ruter, såkalte nasjonale turistveier i Norge? 

De nasjonale turistveiene i Norge er veier som ikke nødvendigvis fører deg kjappest mulig frem dit du skal. Det er veier som tar deg gjennom den vakreste naturen Norge har å by på. Alle de 18 strekningene har sine egne historier og sitt eget særpreg og statens veivesen har gjort sitt beste for å legge dem best mulig til rette for deg. Du får se historiske punkter i Norge, samtidig som du også får bli vitne til ny og spennende arkitektur som preger utsiktspunkter og servicebygg. Det finnes parkeringsplasser så du får mulighet til å strekke på bena samtidig som du tar til deg den vakre utsikten, det finnes møbler, stier og kunstverk som du kan nyte.

En av disse nasjonale turistveiene er Trollstigen som ligger rett ved Geirangerfjorden. Dette er en av de mest besøkte turistattraksjonene i Norge med 535 250 besøkende i 2005. Strekningen ble opprustet i mellom 2005 til 2008 for å kunne ta i mot flere turister og det finnes mye fint å se på Trollstigen. For det første kan du se Geirangerfjorden, som i 2005 ble en del av UNESCOs verdensarvsliste.

«The golden route»

Det har også blitt gjort mye med utsiktspunktet Trollstigfoten som ligger nederst i Trollstigen. Det er kommet et nytt turistsenter med en ny koselig kafe, samt en souvenirbutikk. De gamle små hyttene som fungerte som souvenirutsalg før, ble revet for å gjøre plass til det nye. Det nye senteret er preget av ny og spennende arkitektur som er brukt for å få byggene og utsiktspunktet til å nærmest gå i ett med naturen rundt. Dette er vestlandsnaturen på sitt beste, med fjell på alle kanter, fjorder på de laveste punktene, ville fosser og ikke minst et lunefullt vær alt etter hvilken årstid man reiser dit på.

Den Nasjonale Turistvegen frå Geiranger til Trollstigen, også kjent som «The Golden Route», er truleg den råaste vegstrekninga i Norge! Ingeniørkunsten i dei spektakulære fjellvegane, pittoreske og sjarmerande bygder, slåande vakker natur, lokal mat langs vegen – og med tilrettelagte stopp-punkt i regi av Nasjonal Turistveg. Dette er noko alle bør oppleve!

 

Området har også en interessant historie som sier at blant annet at Olav den hellige gikk den veien i 1028. Dette står skrevet på en stein langs veien. En annen stein forteller at Kong Håkon kjørte den veien i 1936. En tredje stein forteller om valldølene Ole M. Alstad og Lars M. Omenås som begge kjempet for å få bygget veien, som ble hetende Stigen den gang.

Dette er ikke en vei du tar for å komme kjapt frem, faktisk reiser du dobbelt så langt om du tar denne veien, ettersom den går i sikksak  fra innerst i Isterdalen og opp til Stigrøra.Det høyeste punktet på denne veien er Alnesreset som ligger 850 meter over havet. Veien er som regel åpen fra midten av mai til første snøen kom på høsten og i høysesongen kjører det 3000 biler på veien hver dag. Og skulle ikke denne ruta friste, har du 17 andre å velge i på