Norge langs på sykkel

Visste du at Norge har flere sykkelbyer og flere fine sykkelruter hvor du kan nyte den norske naturen? 

I alt har Sykkelbynettverket 98 medlemmer hvorav 15 er fylkeskommuner, 5 regioner i Statens vegvesen og 78 kommuner. Siste registrerte medlemmet var Eigersund kommune som ble sykkelby den 23 April i år. I disse sykkelbyene satses det stort på å gjøre byens veier og parker sykkelvennlige. Det legges opp til turstier som etterhvert promoteres som sykkeltur stier. I praksis kan du sykle fra sør til nord i Norge, med det rette kartet og godt utstyr.

Sykkelferier er genialt om man vil være nær naturen og ha fleksibel timeplan. Du reiser når det passer deg, du stopper når det passer deg og det er du som bestemmer hvor lenge du skal være på hvert sted du stopper. Du kan også sykle ruter som er tilpasset din fysiske form. Dårlig form betyr ikke nødvendigvis at du skal la være!

Det er også en fin familieaktivitet, selvfølgelig avhengig av barnas alder og hvorvidt de må sitte i sete bak på sykkelen eller kan sykle selv. De fleste turstiene som brukes på disse rutene har lite eller ingen trafikk og variert vanskelighetsgrad. Noen steder kreves terrengsykkel og dermed også litt mer kunnskap og erfaring med sykkel. Andre steder er det mye bakker eller helt flatt terreng uten de store utfordringene. Langs sykkelrutene er det som regel skilter som viser hvorvidt du er på rett vei.

Den mest populære sykkelruta er Rallarvegen som er omtrent 80 km lang og regnes som et must for både nybegynneren og de litt mer erfarne. Dette er en vakker rute som tar den fra Haugastøl til Fagervatn som ligger 1343 meter over havet. Derfra går ruta til Flåm stasjon som ligger 2 meter over havet. Denne ruten er preget av jevne stigninger og et skiftende vær. Men det er ikke alle som bor i nærheten av Fagervatn tenker du, men det er ikke et problem. NSB har togruter med gode muligheter for å ta med sykkel til både Finse og Haugastøl. Det er også muligheter for å leie sykler på Haugastøl og Finse.

Sykling i Norge

Det finnes også sykkelruter som tar deg fra Kristiansand til Bykli, fra Voss til Bergen og fra Lofoten til Bodø. En annen rute som etterhvert er godt kjent er Nordsjøruta i Rogaland. Her er det sykling gjennom flatt terreng med unntak av noen stigninger mellom Flekkefjord og Ogna. Dette er en veldig familievennlig rute hvor det er lite og ingen trafikk og man stort sett holder seg på asfalt eller grusveier. Deler av ruta ligger også langs kysten så man får med seg de nydelige jærstrendene og spennende historiske steder som tar en tilbake så langt som til jernalderen.

Langs Nordsjøruta finner du også flere sykkelbyer som alle satser på syklistene, deriblant Sola, Stavanger og Sandnes. Sykkelbyene fremmer sykling som et godt helsetiltak og et tiltak som minsker forurensing. Det er fokus på å bedre veisikkerheten i disse byene hvilket gjør sykkelturen din tryggere.

Ønsker du informasjon om de ulike sykkelrutene og tips til hvordan du best mulig kan gjennomføre turen din, finnes det mange gode nettsider som gir deg dette. På siden cyclingnorway.no finner du ruter, kart og sykkelvennlige overnattingsmuligheter. Du kan også kjøpe kart over rutene og de områdene du ska besøke ved de forskjellige turistkontorene i Norge.